054-7656769
טיפול באמנות
טיפול באמנות
מהו טיפול באמנות?
טיפול באמנות הוא טיפול נפשי. המאפיין המיוחד שלו הוא השימוש בחומרים מוחשיים.
המילה "אמנות" מרמזת על כך שבמהלך הטיפול אפשר ליצור יצירות, למשל לצייר או לפסל, אבל טיפול באמנות אינו מיועד דווקא לאמנים, והיצירות שיוצרים במהלכו אינן בהכרח "יצירות אמנות". למעשה, בטיפול באמנות אפשר לעשות דברים רבים אחרים ולעתים היעדר ניסיון יצירתי הוא יתרון. עוד על כך ב"שאלות נפוצות".
למה נועד טיפול באמנות?
כמו טיפולים נפשיים אחרים, טיפול באמנות מסייע להתמודד עם קשיים נפשיים, למשל עם מצבים של עצב, חרדה, בדידות או כעס; עם קשיי תפקוד שקשורים למצבים כאלה; עם קשיים במערכות יחסים; עם משברים, כגון כישלון, או אובדן; ועם שינויים שהחיים מזמנים.
טיפול באמנות – לא רק כשיש בעיות
תהליך של טיפול באמנות כרוך בדרך כלל בהגברת המודעות עצמית. הכוונה למסע של המטופלת או המטופל להכרת עצמם – לבירור הרגשות שלהם, המניעים , דפוסי ההתנהגות ועוד. כל אלה יכולים לקדם תהליכים של שינוי והתפתחות שהמטופל או המטופלת רוצים בהם. עוד על כך ב"תחומי טיפול" - "שינוי והתפתחות".
מה קורה במפגש?
במהלך הפגישה יש למטופלים הזדמנות לעבוד עם חומרים בכל מיני דרכים. אפשר למשל לצייר, לפסל, לבנות, להדביק, לגזור, להרכיב, לגעת, לשחק, לקרוע ולהרוס.
גם החומרים מגוונים - למשל צבעים, ניירות, חימר, חלקי עץ, וכל חפץ מוחשי שהמטופל רוצה לעשות אתו משהו. יש למשל מטופלים שמבקשים להביא חפץ מהבית כדי לספר משהו עליו, או באמצעותו. יש מפגשים שבהם המטופל "לא רוצה לעשות שום דבר, רק לדבר".
למטופלת או למטופל נתון החופש לבחור מה מתאים להם לעשות ובמקרים רבים מתקיים דיאלוג בקשר לכך. העבודה עם החומר היא חוויה שאפשר להתבונן בה, לשוחח עליה, ללמוד אותה,ללמוד ממנה, וכך לקדם תהליך של שינוי.
איך זה עוזר?
העבודה עם חומרים מקדמת את הטיפול בדרכים שונות.
החוויה של העבודה עם החומר העבודה עם החומר יכולה להשפיע על החוויה שלנו - היא יכולה למשל, להרגיע, לאפשר "להוציא" כעס, לעזור להתרכז, לעזור לשכוח, או לתת סיפוק. באופן כללי יותר, העבודה עם החומרים מסייעת להתוודע לרגשות ולווסת אותם. בכך היא גם מסייעת לתהליכים אחרים, כגון תהליכי חשיבה ולמידה.
היצירה מספרת סיפור בעזרת התבוננות ושיחה על תהליך העבודה, על יצירה מסוימת, או על יצירות רבות שיצרנו לאורך זמן, אנחנו יכולים ללמוד ולהתוודע לעולמנו הפנימי, באופן שמילים לא תמיד מאפשרות.
הקשר שלי עם המטופל או המטופלת תהליך הטיפול הוא מפגש של שני אנשים. אני כמטפל נוכח בסטודיו, לפעמים מסייע, לפעמים יוצר יחד עם המטופלים, ולפעמים עושה משהו בעצמי. החוויה המשותפת שלנו מאפשרת להתבונן בקשר שנוצר וללמוד גם על קשרים עם אחרים.
?מי אני
איפה למדתי טיפול באמנות?
לימודי תעודה - במכללת תל-חי
תואר שני - באוניברסיטת חיפה
איפה אני עובד?
את ההתמחות עשיתי במרפאה הפסיכיאטרית לילדים ונוער במרכז הרפואי זיו, בצפת (2012 - 2014).
עבדתי בעבר:
- ב"מרכז נעמי" בקריית ים עם ילדים המתמודדים עם קשיים רגשיים שונים (2014 - 2016);
- במחלקת הנוער במרכז לבריאות הנפש מעלה כרמל (בית הספר מאור), מתבגרים באשפוז (2015 - 2019);
- ביה"ס בית אקשטיין - יד רמב"ם (חינוך מיוחד) עם מתבגרים המתמודדים עם קשיים נפשיים (2020 - 2021);
- עם ילדים מתבגרים והורים, ב"הפרח בגני" (יפו) – מרכז טיפולי לילדים הורים ומתבגרים;
אני עובד כעת:
- באופן פרטי עם מבוגרים ומתבגרים בקליניקה בתל אביב (החל מ-2017) - עוד על כך ב"תחומי טיפול";
- עם ילדים והורים בבית הספר "שבילים" (חינוך מיוחד) לילדים עם הפרעות התנהגות וקשיים רגשיים.
מה עשיתי קודם?
עריכת דין - הטיפול באמנות הוא קריירה שניה שלי, והתחלתי לעסוק בו לקראת גיל 50. לפני כן עסקתי בעריכת דין במשך כשני עשורים. את תהליך השינוי הניע העניין שיש לי באנשים והרצון לעבוד עמם.
"שיטת פלדנקרייז" - במקביל לעיסוק בעריכת דין, עסקתי בהוראת שיטת פלדנקרייז למבוגרים ולילדים בגיל הגן. "שיטת פלדנקרייז" עוסקת בתנועת הגוף ובפיתוח מודעות עצמית באמצעות עבודה על תנועת הגוף.
תחומי טיפול
משברים
אירועים שונים כגון פרידה, שכול, מחלה או אובדן מקום העבודה יכולים לעורר מצוקה נפשית העלולה לערער ואף לעצור את שגרת החיים.
הטיפול במקרים כאלה מתמקד בהיבט הנפשי ולפעמים יש לפנות במקביל לקבלת סיוע של גורמים אחרים, כגון טיפול רפואי במקרה של מחלה, או יעוץ כלכלי במקרה של משבר בעסק.
קשיי חיים
מהלך החיים יכול לזמן התמודדות עם קשיים נפשיים כמו מצב רוח ירוד או דיכאון, חרדה, תסכול, בדידות, תחושה של "תקיעות", חוסר סיפוק, כעס, דימוי עצמי נמוך, סכסוכים תכופים או אי-הבנות. כל אלה יכולים לפגוע באיכות החיים ואף לשבש תפקודים מסוימים.
תמיכה לאחר אשפוז פסיכיאטרי
מי ששב לקהילה אחרי אשפוז בשל משבר נפשי, מתמודד עם מפגש מחודש עם מעגלים חברתיים שונים, למשל משפחה, חברים או עמיתים לספסל הלימודים או העבודה, ועם תפקודים שהחיים מזמנים, החל משגרת היום-יום וכלה בחזרה ללימודים או לעבודה.
לצד הטיפול במקרה כזה, לעתים יש צורך להיעזר בסיוע של גורמים אחרים, כגון רופא או גורמי רווחה.
שינוי והתפתחות
הטיפול יכול להואיל לא רק כשיש בעיות. אנשים המבקשים להתפתח או לחולל שינוי בחייהם מתמודדים עם שאלות כמו: מה לא טוב במצב הקיים? מה אני רוצה לשנות? לאן אני רוצה להגיע? מה מניע אותי? מה מכשיל אותי? במה אני טוב? במה אני לא טוב?
אנשים שמצאו כיוון חדש, יאלצו במקרים רבים להתמודד עם קשיים כמו עמידה בתסכולים, חששות או תגובות שונות מצד אנשים אחרים.
EMDR - טיפול בשיטת
טיפול בשיטת EMDR נועד לסייע בעיבוד של זיכרונות טראומטיים ובהפחתה של סימפטומים שקשורים אליהם. העבודה בשיטה כרוכה בשיחה שנועד לאתר זיכרונות כאלה ולברר כיצד הם משפיעים על המטופל, וכן בגירוי של שני צידי (אונות) המוח באמצעי ויזואלי, קולי או תחושתי, לפי מה שמתאים למטופל.
שאלות נפוצות
טיפול באמנות או טיפול פסיכולוגי?
אין תשובה אחת. יש מעט מצבים בהם לתחום אחד יש יתרון בולט על פני השני.
ברוב המקרים מי שזקוקים לעזרה יוכלו לשקול את שתי האפשרויות ולבחור את זו שמתאימה להם יותר. הטיפול באמנות מבוסס על אותו ידע ועל אותן תיאוריות שבבסיס הטיפול הפסיכולוגי. הייחוד של הטיפול באמנות הוא בעבודה עם חומרים מוחשיים. עבודה זו יכולה להקנות למטופלת או למטופל ערוץ נוסף לבטא את עצמם ולתקשר עם המטפל.
חשוב לדעת שמחקרים ביחס לגישות פסיכולוגיות שונות הראו שהגורם המשמעותי ביותר להצלחת הטיפול הוא דווקא איכות הקשר עם המטפל, ולכן כדאי להקדיש תשומת לב לבחירתו.
עם זאת, כדאי גם לברר מהי הגישה המקצועית של המטפל. בפסיכולוגיה יש כיום שלל זרמים, גישות ותיאוריות. פסיכולוגים כמו גם מטפלים באמנות נוטים להתמקד בגישה מסוימת או בשילוב של כמה גישות. כשרוצים ללכת לטיפול, אפשר לשאול את המטפל או את הפסיכולוג על הגישה שהם נוקטים וללמוד על כך.
האם צריך לדעת לצייר?
לא. יכולת טכנית מיוחדת או כישרון אמנותי אינם נדרשים. היכולת הטכנית הנדרשת היא למשל למרוח צבע על נייר בעזרת מכחול או עם היד, ללוש חימר, לבנות מגדל מקוביות, לקשקש או להדביק ניירות.
המילה "אמנות" עלולה להטעות - רוב מטופלי אינם אמנים, ובדרך כלל איננו עוסקים בערך האמנותי של העבודות, אלא במשמעות האישית שלהן.
איך לבחור מטפל?
במשפט אחד: כדאי לקיים פגישת היכרות, שכן הקשר עם המטפל קריטי להצלחת הטיפול.
ביתר פירוט: הניסיון מלמד שאנשים יכולים להתלבט במשך תקופות ארוכות במיוחד, של חודשים ואף שנים, לפני שיעשו את הצעד ויקבעו פגישה עם מטפל. הסיבות לכך יכולות להיות רבות וכאן אני מבקש להתייחס רק ללבטים ביחס לבחירת המטפל. שאלות שיכולות לסייע לבחור מטפל הן:
האם אישה או גבר – את מי יהיה לי קל יותר לשתף בקשיים? או עם מי אני רוצה להתמודד?
האם מטפל מבוגר או צעיר ממני?
האם חשוב לי שהמטפל ישתייך לקבוצה שלי - למשל להט"ב, עולים חדשים, עדה מסוימת או מי שמתמודדים עם קושי נפשי או פיסי מסוים?
איפה הקליניקה – האם נוח וקרוב לבית? או דווקא רחוק, כדי שיהיה זמן לחשוב בדרך...?
מה המחיר שהמטפל גובה - סביר? מוגזם? זול באופן שמעורר שאלה?
מה הוותק המקצועי של המטפל?
מה תחום המומחיות של המטפל?
מה הגישה הטיפולית שהמטפל נוקט?
האם הוא מטפל באנשים שאני מכיר?
מוזמנים ליצור קשר
:שלחו לי מייל באמצעות הטופס, או לכתובת
motti.salomon@gmail.com
או התקשרו אלי: 054-7656769
לא אעשה שימוש בפרטים שלכם, למעט לשם יצירת קשר